torek, 18. februar 2014

Škodljivi sladkor

Že nekaj objav nazaj sem omenila, da opravljam tečaj preko univerze Stanford o zdravem kuhanju za otroke. In o spoznavanju nutricistike zanj. In sedaj je tečaj pod streho, opravljen in se že prakticira. V bistvu se je prakticiral že veliko prej, a vseeno nas taki tečaji ali pa kakšne na novo izvedene stvari spomnijo pravil in nas obrnejo nazaj na zdravo pot.

Sladkorni trs

Kako pogosto kuhate? Kako pogosto jeste procesirano hrano? Koliko zaužijete zelenjave? Kaj pijete? To so nekako najbolj pomembna vprašanja, ki si jih moramo zastaviti, če imamo težave s telesno težo ali če vidite problem pri svojih otrocih. Omenila sem že prejšnjič sladke pijače. Nanje moramo biti še posebej pozorni, ker vsebujejo veliko sladkorja in tudi druge E-je in podobno. Hkrati pa so tako razširjen problem zato, ker jih lahko pijemo v nedogled. Po njih nismo niti siti, niti ne potešimo žeje. En liter coca-cole je za marsikoga mala malica. Dobesedno. In to je ogromen problem. Problem pri otrocih, pri najstnikih.

Premisli - bi pojedel toliko sladkroja z žličko? Ne? Zakaj bi ga potem spil?

Težava predelane hrane je enaka. Cenovno je dostopna, kar je res groza, da moramo omenjati, a žal je tako... in hkrati je dobra po okusu. Dodanih je veliko maščob, soli in sladkorjev zaradi česar nas zasvoji in nikakor ne moramo nehati. In, verjemite mi, da vem, da je do 'streznitve' dolga pot. Predolga. In prehitro te potegne nazaj. Tudi sama ravno doživljam to krizo, ko nikakor ne morem v pravo smer. Ampak ves čas vem, da morem, da zmorem in, kar je najpomembnejše, da bom. :)

Jejte manj smeti in več prave hrane ;)

Želela sem z Vami danes deliti dva članka, ki sta mi prišla pod roke. In ki sta res dobro napisana. Naša samozavest izhaja iz veliko različnih dejavnikov. Velnes predstavlja holisično vedo, združuje vse - prehrano, okolje, socialno stanje, zdravje,... vse, kar mora biti uravnoteženo. In s tako uravnoteženostjo pridobimo tudi na samozavesti. Kako pa pravzaprav vemo, če smo samozavestni? Preberite si v tem članku in preverite, kako je z vami ;)

Debelost ni estetski problem!

In tisti bolj pomembni članek, ki sem ga prebirala, je bil o sladkorju. Stare težave bomo 100x obrnili boste rekli. Pa nisem takega mnenja. Še premalo o tem govorimo, premalo vemo o tem, premalo se zavedamo problematike. Naše šole, vrtci, bolnice... vse je zasičeno z napačnim ravnanjem z ljudimi. Premalo je reči, da smo ovce, ker to še zdaleč ni tako hudo, kot v resnici je... Preberite si, ne bo vam žal ;)

Ko boste prebrali ta dejstva, posebej dejstva, ki se tičejo otrok, verjamem, da ne boste ostali ravnodušni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar