sreda, 12. februar 2014

Hitre mini tortice

V času študija me je začela zanimati predvsem prehrana, čeprav je velnes izredno širok pojem. Iskanje podatkov in študij o tej tematiki, me je dobesedno vrglo na 'tazadnjo'. Srečujem se z veliko podatki, ki jim dejansko težko verjamem, a ko preberem kakšne študije ali več informacij o tem, potem vem, da je vse res. Šokirana sem recimo nad podatki, da je naraven okus maline dejansko pridobljen iz bobrovih analnih žlez. In da se kruhu dodaja nekaj iz človeških las??!! 

Tu je le nekaj stvari, ki jih naj ne bi jedli. In razlog ni le to, da ni zdravo ;)

In tako sem svoje znanje širila na različnih tečajih. Trenutno opravljam enega preko univerze Stanford in sicer se nanaša na kuhanje za otroke. Vsaka mama bi dandanes rada kuhala čim boljše. A to ni ravno problem, ker če skuhamo, načeloma ni vedno zanič. Osnovni problem je, da kuhamo premalo. Vedno več je predelane hrane, predpravljena hrana je na voljo vsepovsod in je cenovno dostopna. Pri otrocih je to največji problem. Nikoli se ne bodo prenajedli sladkorja iz doma narejenih sladic. Prenajedli se ga bodo iz sladkih pijač, iz kupljenih biskvitov, bombonov... In iz vsega tega izvira težava predebelih otrok. Prvi problem je sladka pijača. Če pogledate vsebnost sladkorja in dodatno preberete tiste številke zapisane v %, boste videli, da pri nekaterih pijačah dnevno dovoljeno količino sladkorja zaužijemo že s 300 ml pijače. In to je tista težava, ki jo prevečkrat spregledamo. 

Na tečaju, ki sem ga omenila, se podajajo tudi ideje in pa zdravi recepti. Danes sem preizkusila sladico. In morem reči, da ima kar nekaj prednosti 
  1. vsebuje sestavine, ki jih imamo vedno doma
  2. čeprav je sladica, je lahka, z zelo malo sladkorja
  3. zaradi hitre priprave, jo lahko pečete z otroki
  4. Naredite lahko nešteto različic
Danes bom združila dve različici. Osnovni dve - eno s sadjem in eno s čokolado. Vsakič smo pekli skupaj z otroki in bili so navdušeni. Preverjeno je, da otroci raje poskusijo in pojedo hrano, ki jo pomagajo pripravljati ali ki jo sami vzgojijo, odtrgajo na vrtu. To lahko obrnemo v svoj prid predvsem pri zelenjavi.


Tako, za ta preprost recept potrebujete slednje:
  • 4 jajca
  • 3/4 skodelice sladkorja
  • 2 žlici mleka
  • 1 žličko vanilijeve arome ali 1 vanili sladkor
  • 3/4 skodelice moke 
  • 1 žličko pecilnega praška


Pripravite si pekač z 12 vdolbinicami v katere zložite papirčke za peko. Pečico ogrejte na 180°C.


Tudi priprava je tako preprosta, kot so preproste sestavine. Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga postavimo na stran.

Rumenjake stepamo s sladkorjem, mlekom in vanilijo. Stepamo tako dolgo, da je zmes gosta in svetlo rumena. Nato na najnižji hitrosti vmešamo moko s pecilnim praškom. Pri moki se lahko količina poveča ali pomanjša, sploh je to odvisno od velikosti jajc. Ampak nekega velikega odstopanja ne bo ;)

V mešanico na koncu ročno s privzdigovanjem vmešamo trd sneg iz beljakov. Ne boste verjeli - končano je :)


To maso razdelimo v modelčke. Najverjetneje boste iz mešanice dobili 15 muffinov. Modelčke napolnite nekje do 3/4 papirčka.


In sedaj še informacija, kako narediti različne muffine. Prepustite se domišljiji. Moji borovničevi so enostavno pred pečenjem dobili eno žlico borovnic. Lahko bi dodala tudi drugo sadje, naribana ali narezana jabolka, rezino hruške, maline, jagode... kar vam srce poželi. 


Če bi radi eksperimentirali s čokolado je tudi možnih več načinov. Najbolj enostavna sta dva. Prvi je tak, da muffinom pred pečenjem vmešate koščke jedilne čokolade. Lahko pa okoli 100g čokolade prelijete s 150ml vroče sladke smetane in to čez 2 minuti premešate. Takšno kremo potem rahlo ohladite in jo namažete na hladne muffine. 




Prepustite se torej in sladica bo pripravljena v pol ure, tudi če bodo pomagali mlajši otroci. Moja 4-letnica je dodajala sladkor, moko, njen 5-letni bratec je držal posodo in bil glavni pokuševalec. Pri okraševanju s čokolado pa vedno vstopi 11-letnica, ki potem pridno pospravi vse ostanke čokolade ;) 

Ne bojte se kuhanja, posebej se ne bojte kuhanja in pečenja za otroke. Pazite na raznolikost, na barve, na pristnost okusov. Manj kot jim boste ponudili procesirane prehrane, bolj jim bodo enostavne domače stvari blizu in manj boste imeli težav z izbirčnostjo. 

Uživajte in se beremo kmalu ;)


Ni komentarjev:

Objavite komentar