sobota, 2. maj 2015

Rabarbarino jabolčna pita

Ko sem po dolgem času v trgovini videla rabarbaro, se mi je kar nasmejalo. Njen okus me spominja na otroštvo, božansko diši in je po vrhu vsega še široko uporabna. Ko sem jo kupila, še nisem vedela kaj bom z njo. Prva ideja je bila crumble. Sploh ne vem, ce ima to slovensko ime. Drobljenec? Ker pa sem želela bolj konkreto stvar, sem pripravila nekaj med pito in crumblom. Rabarbari sem dodala jabolka.

Uporabila sem recept za krhko testo moje prababice. Ona je naredila najboljše pite.

Testo:
  • 600 g pirine moke
  • 3/4 vrečkice pecilnega praška
  • 200 g masla
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 3 rumenjaki



Vse sestavine zgnetemo v testo. Pustimo ga počivati kakšne pol urce. Vmes pripravimo sadje.

Nadev:
  • 500g rabarbare
  • 500g jabolk
  • nekaj sladkorja
  • žlička cimeta
  • ščep mletih nageljnovih žbic (klinčkov)
  • žlička svežega naribanega ingverja
  • 1 vrečkica sadnega pundinga + 1dcl vode


Jabolka in rabarbaro zrežite na drobne kose in jih podušite z vsemi dišavnicami in sladkorjem. Ko spusti sok, vmešajte puding, ki ste ga prej zmešali z vodo. Rahlo pokuhajte.


S testom oblečite pekač, tisti veliki ;) Obložite tudi robove. Naj vam ostane 1/3 testa. 


Testo lahko 10min pečete na 180°C. Vzemite iz pečice in vlijte nadev. Po vrhu nadrobite preostanek testa in posujte z narezanimi mandlji. 


Pečite še kakšnih 45min.
Postrežite ohlajeno.




Dober tek <3

Ni komentarjev:

Objavite komentar